WOWSlider generated by WOWSlider.com

Modificarea NCPC, adoptata de Camera Deputatilor

24-10-2012
Ministerul justitiei
M I N I S T E R U L J U S T I Ţ I E I
23 octombrie 2012

 

Comunicat de presă referitor la adoptarea de către Camera Deputaţilor a unor măsuri privind pregătirea punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă şi pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti

 

 Ministerul Justiţiei anunţă adoptarea de către Camera Deputaţilor, marţi, 23 octombrie, a două acte normative pentru pregătirea punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă şi a unor măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti.

Actele normative prevăd măsuri pentru degrevarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi schimbarea competenţei teritoriale a instanţelor în materia contravenţiilor referitoare la neplata rovinietei de la locul constatării contravenţiei la domiciliul contravenientului.

În acelaşi timp, sunt cuprinse şi prevederi pentru pregătirea punerii în aplicare a noului Cod de procedură civilă, fiind amânate, pentru a da timpul necesar asigurării bazei materiale şi resurselor umane, normele privind desfăşuarea cercetării procesului/dezbaterea fondului în camera de consiliu şi pregătirea dosarului pentru căile de atac.

În aceste condiţii, prevederile noului Cod de procedură civilă vor intra în vigoare la 01 februarie 2013, cu exceptiilemenţionate anterior, aplicabile de la data de 1 ianuarie 2016.

 

..................................................................................................

Dispozitiile din Noul cod de procedura civila privitoare la cercetarea procesului si la dezbaterea fondului in camera de consiliu vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, dupa ce Camera Deputatilor a adoptat marti un act normativ in acest sens. Aceasta in conditiile in care Noul cod de procedura civila va intra in vigoare la 1 februarie 2013.

Propunerea legislativa privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedura civila a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, cu 185 de voturi "pentru" si 1 abtinere. Unul dintre deputatii prezenti nu si-a exprimat votul, se arata pe pagina de internet a institutiei. 

Practic, prin aceasta propunere se amana, pana la data de 1 ianuarie 2016, intrarea in vigoare a unor dispozitii cuprinse in Noul Cod de procedura civila.  Este vorba despre propunerile inaintate Parlamentului, la sfarsitul lunii septembrie, de Mona Pivniceru, Ministrul Justitiei. (ATENTIE! Camera Deputatilor nu a publicat inca forma finala a proiectului de lege adoptat marti. Informatiile prezentate pe parcursul articolului sunt cele publicate de Ministerul Justitiei in septembrie, atunci cand propunerile au fost prezentate Parlamentului. Vom reveni cu detalii la momentul publicarii variantei finale a initiativei legislative).

Concret, potrivit unui document de presa al Ministerului Justitiei din septembrie, Mona Pivniceru a propus ca dispozitiile privitoare la cercetarea procesului si, dupa caz, dezbaterea fondului in camera de consiliu sa intre in vigoare a 1 ianuarie 2016, adica la 3 ani dupa intrarea in vigoare a noului cod de procedura civila (1 februarie 2013, n.r). 

"In scopul aplicarii in conditii optime a noului sistem procesual civil, prin proiect se propune, ca masura legislativa aplicabila tranzitoriu, amanarea, pana la data de 1 ianuarie 2016, in considerarea lipsei unei infrastructuri adecvate, a intrarii in vigoare a dispozitiilor noului Cod de procedura civila privitoare la cercetarea procesului si, dupa caz, dezbaterea fondului in camera de consiliu (potrivit reglementarilor exprese din cadrul noului Cod de procedura civila - in principal, dispozitiile art. 244)", se arata in comunicatul MJ de atunci.

Potrivit Noului cod de procedura civila, republicat la 3 august 2012, articolul 244 al Sectiunii "Cercetarea procesului", prevede urmatoarele:

"Art. 244. - (1) Cand judecatorul se socoteste lamurit, prin incheiere, declara cercetarea procesului incheiata si fixeaza termen pentru dezbaterea fondului in sedinta publica. 
(2) Pentru dezbaterea fondului, judecatorul pune in vedere partilor sa redacteze note privind sustinerile lor si sa le depuna la dosar cu cel putin 5 zile inainte de termenul stabilit potrivit alin. (1), fara a aduce atingere dreptului acestora de a formula concluzii orale. 
(3) Partile pot fi de acord ca dezbaterea fondului sa urmeze in camera de consiliu, in aceeasi zi sau la un alt termen. 
(4) Cererea de judecata in lipsa presupune ca partea care a formulat-o a fost de acord si ca dezbaterea fondului sa aiba loc in camera de consiliu, in afara de cazul in care partea a solicitat expres ca aceasta sa aiba loc in sedinta publica".

Astfel, informa in septembrie sursa citata, in procesele pornite incepand cu data de 1 februarie 2013 (data intrarii in vigoare a noului cod de procedura civila, n.r.) si pana la data de 1 ianuarie 2016, cercetarea procesului, si, dupa caz, dezbaterea fondului urmeaza a se desfasura in sedinta publica. 

In plus, MJ a propus atunci ca, in perioada 1 februarie 2013 – 31 decembrie 2015, hotararile pronuntate asupra cererilor evaluabile in 
bani in valoare de pana la 1.000.000 lei inclusiv sa nu fie susceptibile de a fi atacate cu recurs. Dupa aceasta data, adica tot din 1 ianuarie 2016, se va reveni la pragul valoric de 500.000 lei inclusiv, consacrat de noul cod.

Instanta de control judiciar va fi obligata sa pregateasca dosarul de apel sau de recurs

O alta masura propusa la acea data de Mona Piviniceru este stabilirea unor masuri care sa stabileasca, cu caracter tranzitoriu, obligativitatea desfasurarii procedurii scrise in caile de atac de catre instanta de control judiciar. 

"Aceasta intrucat, datorita faptului ca, potrivit Noului Cod de procedura civila, instantele trebuie sa gestioneze si cauzele in care a fost declarat apel sau recurs impotriva hotararilor proprii, se estimeaza o crestere a incarcaturii asupra judecatorilor, respectiv a grefierilor", se preciza in documentul de presa.

Concret, puncta sursa citata la momentul respectiv, in perioada imediat urmatoare intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila, instantele de fond vor judeca dosarele aflate deja pe rol, concomitent cu procedura scrisa si cercetarea judecatoreasca desfasurata in camera de consiliu si vor realiza, totodata, si procedura scrisa in caile de atac. In concluzie, efectuarea concomitenta a acestor activitati ar putea afecta principiul accelerarii solutionarii cauzelor, avut in vedere de Noul Cod de procedura civila.

"Pornind de la premisa ca procesele desfasurate in temeiul actualului Cod de procedura civila se vor finaliza intr-o perioada de maxim 3 ani de la data intrarii in vigoare a acestuia, pentru aceasta perioada se propune aplicarea unor norme tranzitorii privind pregatirea dosarului de apel sau, dupa caz, de recurs, de catre instanta de control judiciar", arata MJ in comunicat.

Noul cod de procedura civila, care va intra in vigoare la 1 februarie 2013, a fost republicat Monitorul Oficial nr. 545 din 3 august 2012 si poate fi consultat AICI.

sursa:www.avocatnet.ro